אבחון ושיקום שמיעתי
אבחון ושיקום שמיעתי
בדיקות שמיעה במכונים אודיולוגיים- אבחון, הערכה, ומעקב שמיעתי שנעשה במכון האודיולוגי ע"י צוות קלינאי תקשורת (אודיולוגיים) מומחים בבדיקות שמיעה בילדים. המכונים האודיולוגים מצוידים בכל הציוד החדיש בתחום.

בדיקות הסינון המתקיימות היום על פי חוק בכל בתי החולים בארץ מאפשרות לאתר לקויות שמיעה כבר מגיל הלידה. ילדים המאותרים במהלך בדיקות הסינון מופנים למרכזי מיחא לצורך שיקום שמיעה ודיבור. בכל מרכזי מיחא נמצאים מכונים אודיולוגיים המצויידים במכשור מתקדם (קישור) ובהם נערכות בדיקות שמיעה התנהגותיות ובדיקות טימפנומטריה. הקבלה למיחא הינה מהירה ללא תורים ארוכים וממושכים ולכן מתאפשרת התחלה מוקדמת של שיקום.
בדיקות השמיעה במרכזי מיחא נערכות על ידי שתי אודיולוגיות, כאשר אחת מהן נמצאת בחדר הבדיקות עם ההורה והילד. לעיתים הבודק נעזר בהורה לצורך הבנה ופרשנות של תגובות הילד. ההורה השני יכול לצפות בבדיקה ובמידת הצורך לסייע לבודקת על ידי דיבור אל הילד דרך המיקרופון וניצול ההיענות של הילד לקול מוכר.
במרכזי מיחא קיים קשר קבוע ורציף בין האודיולוג לקלינאי התקשורת המטפל בילד ושותף בביצוע בדיקות השמיעה. שותפות זו תורמת לסביבת בדיקה המוכרת לילד וכך שיתוף הפעולה שלו טוב יותר. הידע המוקדם שיש לבודקות על מצבו התפקודי וההתפתחותי של הילד תורם להבנה טובה יותר של תגובותיו. הקשר הקבוע בין מכון השמיעה למערך הטיפול במיחא מאפשר מעקב קבוע אחר התפקוד השמיעתי של הילד ובקרה על תפקוד מכשירי השמיעה לאורך זמן.
שיקום שמיעתי והתאמת מכשירי שמיעה- בעת הצורך, התאמת מכשירי שמיעה (מבנק מכשיר השמיעה) או הפניית ילדים מתאימים לניתוח שתל השבלול והתאמת תהליך השיקום לאחר הניתוח. כמו כן צוות המכון האודיאולוגי מבצע לווי ובקרה על תפקיד הילד והדרכה של הוריו.
לאחר בדיקות השמיעה ההתנהגותיות הראשונות וקבלת תוצאות בדיקות ה-ABR מבתי החולים מתחיל תהליך של התאמת מכשירים. לאודיולוגיות שלנו ידע ומומחיות בהתאמת מכשירי שמיעה לתינוקות ולילדים צעירים. הבדיקות לצורך התאמת מכשירי השמיעה מבוצעות לאורך ימים או שבועות עד שמתקבל המידע הדרוש. במקביל לתהליך הבדיקה וההתאמה ההורים מקבלים מידע על משמעות התוצאות ואפשרויות השיקום המיטביות.
במרכזי מיחא השונים קיים בנק להשאלת מכשירי שמיעה המאפשר התאמה מיטבית גם אם התהליך ארוך וממושך. ההורים והצוות השיקומי שותפים לתהליך ההחלטה על התאמת המכשירים.
ילדים אשר מכשירי שמיעה אינו הפתרון המיטבי עבורם בשל לקות שמיעה עמוקה מופנים למרכזי ההשתלה לצורך התייעצות. במקביל מותאמים עבורם מכשירי שמיעה חזקים מבנק ההשאלה עד לביצוע ניתוח ההשתלה.